Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Slanje pošiljki koje sadrže litijumske baterije

Od 01.04.2016. Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj (IATA) izdala je stroža pravila kojim je regulisan transport litijum baterija upakovanih i pripremljenih tako da sadržaj pošiljke čine samo litijum baterije (UN3480/PI965).
Širok spektar elektronskih proizvoda koji rade pomoću litijumskih baterija su pogođeni novim propisima, bez obzira na to da li su punjive (Lithium Ion) ili nepunjive (litijum metal). Propisi važe u sljedećim slučajevima:
  • kada se litijumske baterije pakuju i isporučuju kao pojedinačne stavke. Primjer: same baterije/eksterne baterije
  • kada su litijumske baterije posebno pakovane ali se isporučuju sa opremom u istoj kutiji. Primjer: mobilni telefon sa zamjenljivom litijumskom baterijom
  • kada se litijumske baterije nalaze ili su instalirane u opremu i zato se isporučuju u istoj kutiji. Primjer: tablet računar sa ugrađenim litijumskim baterijama koje se ne mogu ukloniti ili zamijeniti od strane korisnika
Zbog povećanja bezbijednosti od strane avio industrije, IATA propisi koji regulišu isporuku litijumskih baterija su pooštreni i aviokompanije moraju da sprovedu ove propise rigoroznije.
Imajte na umu da su siguran transport takvih sadržaja zračnim transportom i potpuna usklađenost sa IATA propisima zakonska odgovornost pošiljaoca. Imajući u vidu ove činjenice, IATA je kreirala vodič da pomogne špediterima u razumijevanju i usklađenosti sa propisima.

Dalje, svako lice, kompanija ili lice identifikovano kao pošiljalac na DHL Express tovarnom listu pošiljke, zakonski je odgovoran da obezbijedi 100% usklađenost sa revidiranim IATA propisima. Ova odgovornost važi čak i ako pošiljka koja sadrži litijumske baterije zapravo ne pripada, ili nije napravljena od strane kompanije ili lica identifikovanih na tovarnom listu.
Da bi se izbjegle bilo kakve neželjene posljedice, molimo vas da obavijestite DHL Express kad god namjeravate da šaljete pošiljke koje sadrže litijumske baterije. Naš tim stručnjaka će vas upoznati sa najnovijim IATA propisima za slanje opasnih materija.
Sljedeći IATA / ICAO odluku o zabrani prijevoza litijum metalne baterije na putničkom avionu počevši od januara 2015, DHL Express također ne može preuzeti navedene baterije za prijevoz u svojoj mreži. IATA / ICAO propis se odnosi na zasebno upakovane litijum metalne baterije prema Odjeljku II, PI-968 odluke, dok su litijum metalne baterije upakovane s pripadajućom opremom (PI-969) ili ako se nalaze u opremi (PI-970) prihvatljive za prijevoz kao i prije. Nema promjena u Pravilniku za litijum-ionske baterije.

Za pošiljke koje su pripremljene po instrukcijama za pakovanje PI-967 i PI-970, zahtjev je da sadržaj pošiljke mogu činiti maskimalno 2 pakovanja (od kojih svaki sadrži maksimalno 4 ćelije ili 2 baterije u uređaju)

Ukoliko sadržaj pošiljke čine više od 2 pakovanja, pošiljka mora biti obilježena naljepnicom za rukovanje pošiljkama sa litijum baterijama (i primjenjuju se ostali zahtjevi)

Ovo ograničenje od 2 paketa po pošiljci stupa na snagu od 01.01.2017. jer propisi predviđaju prelazni period od 12 mjeseci, međutim, pošiljaocima se preporučuje da promjenu implementiraju što prije.

U skladu sa ICAO/IATA promjenama koje stupaju na snagu 01.04.2016., transport baterija pripremljenih po instrukciji za pakovanje PI-965 zabranjen je na putničkim avionima. U skladu sa navedenim, mi nudimo ograničenu uslugu za određene destinacije. PI-965 Sekcija II zahtijeva posebno odobrenje korisničkog računa. Za dodatne informacije molimo vas da kontaktirate vašeg predstavnika DHL-a. Litijum jonske baterije upakovane uz opremu (PI-966) ili integrisane u opremi (PI-967) su prihvatljive za transport.

Važno!

Litijumske baterije za koje se zna ili sumnja da su pokvarene ili oštećene predstavlaju veliki rizik za sigurnsot uposlenika i objekata, te kao takve nisu dozvoljene za transport avionom ni pod kojim uslovima.
Kada se zna ili sumnja da su litijumske baterije pokvarene ili oštećene kao sastavni dio laptopa, mobilnog telefona ili drugog uređaja, baterije se moraju izvaditi prije nego DHL prihvati pošiljku.