Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Zelena rješenja

Videos
false false

Program GoGreen

Close

Program GoGreen

Program GoGreen

/content/dam/Local_Images/g0/New_aboutus/green_solution/GreenSolutions/204x99_video_image/video_gogreen_204x99.jpg /jcr:content/renditions/cq5dam.thumbnail.140.100.png /jcr:content/renditions/cq5dam.thumbnail.140.100.png
Links Info

Dostignuća u zaštiti klime

2001: Deutsche Post DHL Group formira korporativni tim za zaštitu okoline prepoznajući sve veću važnost pitanja zaštite okoline.
2002: DHL Švedska pokreće uslugu “Grøna Ton” (Zelena tonaža), našu prvu ‘zelenu’ uslugu prevoza sa dodanom vrijednošću radi promocije obnovljivih goriva.
2005: DHL Parcel Njemačka isprobava svoju uslugu “Grüne Paket” (“Zeleni paket”), karbonski neutralnu uslugu slanja paketa.
2006: Karbonski neutralne usluge slanja pošiljki postaju dostupne za korisnike usluga DHL Expressa u više evropskih zemalja.
2007: Karbonski neutralna usluga slanja pošiljki pokrenuta za fizička lica i poslovne korisnike usluge slanja pošte u Njemačkoj.
2008: Sa svojim programom GOGREEN, DPDHL je prvi davalac logističkih usluga koji se obavezao na cilj smanjenja emisije CO2 za 30% do 2020. godine.
2008: DHL Supply Chain je prvi u Velikoj Britaniji dobio karbonski neutralno skladište instaliranjem geotermalne toplotne pumpe i nove električne rasvjete.
2009: Deutsche Post DHL Group odašilje preko 700 miliona proizvoda GOGREEN, kompenzirajući 38.600 tona CO2 kroz projekte zaštite klime.
2010: Ukupni broj pošiljki GOGREEN na godišnjem nivou penje se na 1,7 milijardi.
2010: Usluga GOGREEN učinjena je dostupnom i korisnicima usluga DHL Global Forwarding širom svijeta.
2010: DHL Freight počinje nuditi izvještaje o CO2 u pojedinim regijama. Na osnovu ovih izvještaja korisnici mogu izvršiti kompenziranje svojih emisija.
2011: DHL Global Forwarding, Freight uvodi Carbon Dashboard, online alat za izvještavanje korisnika o njihovim emisijama CO2.
2011: DHL Parcel Njemačka sada šalje sve pakete privatnih korisnika na karbonski neutralan način bez dodatnih troškova.
2011: Kako bi dobio certifikate za kompenzaciju emisije, Deutsche Post DHL Group pokreće vlastiti projekat zaštite klime u Lesotu.
2012: Karbonski neutralne usluge slanja pošiljki su sada dostupne za korisnike usluga DHL Expressa u oko 60 zemalja širom svijeta.
2012: DHL Express pokreće eksterno verificirane usluge izvještavanja: korisnici sada mogu pratiti emisiju CO2 za svoje pošiljke.
Optimizirane transportne rute, vozila na alternativni pogon i energetski efikasna skladišta: postoji puno načina da se smanje klimatski štetne emisije CO2 i drugi uticaji na okolinu prilikom prevoza i skladištenja robe.

U saradnji sa našim korisnicima, želimo iskoristiti ovaj potencijal. Mi u DHL-u to zovemo GOGREEN. Smatramo da zaštita okoline i poslovni uspjeh nisu samo kompatibilni, nego su i međusobno blisko povezani.

Proizvodi i usluge GOGREEN

Uz našu stručnost i globalno prisustvo, našim poslovnim korisnicima možemo da ponudimo širok spektar zelenih proizvoda i usluga. Pružanjem detaljnih Karbonskih izvještajaExternal Link / New Window*, mi im pokazujemo gdje se nalaze u smislu emisija gasova staklene bašte. Iako emisije CO2 predstavljaju najveći uticaj koji logistika ima na klimatske promjene, mi prijavljujemo i druge gasove staklene bašte (GHG) kao što je metan ili azotov oksid. A u skladu sa međunarodno priznatim, međusektorskim standardom "Obračun i izvještavanje o životnom ciklusu gasova staklene bašte koje emituje neki proizvod”, takođe u obzir uzimamo 'uzvodne' emisije koje vode porijeklo iz proizvodnje i transporta goriva i energije.
U našoj usluzi optimizacije Green OptimizationExternal Link / New Window*, radimo sa korisnicima na identifikaciji oblasti u kojima su moguća poboljšanja, te na načinima za postizanje smanjenja emisije gasova staklene bašte. Mi analiziramo cjelokupan logistički lanac naših korisnika, i radimo s njima na optimizaciji puteva trgovine i načina transporta. Pored toga, mi predlažemo načine za poboljšanje njihove ukupne efikasnosti u zaštiti okoline.
Da bi se kompenzirale neizbježne emisije, nudimo usluge Climate NeutralExternal Link / New Window*. Učešćem u dobrovoljnoj trgovini emisijama, mi kupujemo karbonske kredite od odabranih projekata, čime smanjujemo emisije i postižemo korist za lokalne zajednice. Od januara 2014. godine, mi ne vršimo samo kompenzaciju CO2 nego i drugih gasova staklene bašte kao što su metan i azotov oksid, čime GOGREEN podižemo sa karbonski neutralnog na klimatski neutralno. Na osnovu novog Protokola GHG za proizvode, mi obuhvatamo i 'uzvodne' emisije porijeklom od proizvodnje i transporta goriva i energije.

* Napominjemo da ovi linkovi vode na našu globalnu stranicu, koja je dostupna samo na engleskom jeziku.