Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Transport litijum baterija

Zbog sve veće zabrinutosti za sigurnost u avio industriji, pooštreni su propisi ICAO / IATA koji regulišu transport litijum baterija i zbog toga avio kompanije moraju strože provoditi ove propise.

Siguran prijevoz takvog sadržaja zrakom i potpuna usklađenost s ICAO / IATA propisima je zakonska odgovornost pošiljatelja. S obzirom na tu činjenicu, IATA je izradila vodič koji će pomoći pošiljateljima u razumijevanju i poštivanju propisa.

Pošiljke koje sadrže litijum baterije, a na kojima je neophodna oznaka ili naljepnica za litijum baterije, zahtijevaju odobrenje korisničkog računa za otpremu takve vrste robe

Litijum-metalne baterije pakovane u skladu sa Sekcijom II, upute za pakovanje 968 (same litijum-metalne baterije) zabranjene su za transport u DHL vremenski definisanoj mreži.

Litijum-ionske baterije pakovane u skladu s uputama za pakovanje 965, zabranjene su za transport u putničkim avionima, a DHL Express nudi ograničenu uslugu za tu vrstu pošiljaka

Važno!

Litijumske baterije za koje se zna ili sumnja da su pokvarene ili oštećene predstavlaju veliki rizik za sigurnsot uposlenika i objekata, te kao takve nisu dozvoljene za transport avionom ni pod kojim uslovima.
Kada se zna ili sumnja da su litijumske baterije pokvarene ili oštećene kao sastavni dio laptopa, mobilnog telefona ili drugog uređaja, baterije se moraju izvaditi prije nego DHL prihvati pošiljku.